Mikrobiota na nocnej zmianie

Praca zmianowa zaburza mikrobiotę jelitową wywołując dysbiozę. Probiotyki mogą poprawić stan mikrobioty i zmniejszyć negatywne skutki tego typu pracy.

Skutkiem pracy zmianowej nie jest wyłącznie zmęczenie. Konsekwencje przedłużającej się deprywacji snu są znacznie poważniejsze. Jedną z nich jest niekorzystna zmiana w mikrobiocie jelitowej zwana dysbiozą, która wywołuje kaskadę wzajemnie napędzających się, negatywnych zmian zdrowotnych. Z pomocą może przyjść celowane postępowanie z wykorzystaniem „szytych na miarę” organizmów probiotycznych.

O wpływie pracy zmianowej i zaburzonego rytmu dobowego na mikroorganizmy jelitowe

W Europie, co czwarty pracownik pracuje poza standardowymi godzinami pracy, co oznacza pracę w trybie zmianowym, pracę wyłącznie w godzinach nocnych czy pracę późnymi wieczorami. Taki sposób pracy dotyka nie tylko zawody kojarzone z pracą zmianową jak: pielęgniarki, lekarzy, pracowników stacji benzynowych, służby ratownicze, ale także żołnierzy, marynarzy, a nawet rolników, których dzień zaczyna się często w środku nocy. Poza tym do grupy, która doświadcza zaburzeń rytmu dobowego można zaliczyć także tych, którzy regularnie podróżują na długie dystanse doświadczając efektów zmiany stref czasowych (jet-lag) oraz osoby, które z własnego wyboru decydują się pracować w niekonwencjonalnych godzinach. Okazuje się zatem, że grupa pracowników, która może odczuwać skutki zaburzenia snu i idące za tym konsekwencje jest naprawdę pokaźna. W dalszej części tego artykułu w odniesieniu do całej tej dużej grupy będę używać określenia pracownicy zmianowi.

Zmiana rytmu dobowego i wzorca snu niesie ze sobą szereg poważnych konsekwencji zdrowotnych, do których należą zwiększone ryzyko wystąpienia:

  • cukrzycy typu 2,
  • otyłości,
  • zespołu metabolicznego,
  • depresji,
  • stanów lękowych,
  • choroby Parkinsona,
  • nadciśnienia,
  • bezsenności,
  • zespołu jelita drażliwego.

To zestawienie tworzy obraz, który skutkuje większym ryzykiem poważnych tąpnięć naszego zdrowia, takich jak np. zawał serca czy udar mózgu, a ryzyko to rośnie wraz z czasem trwania pracy w nietypowych godzinach. Na wzrost zachorowalności na wspominane schorzenia składają się zmiany fizjologiczne zachodzące w organizmie, ale także zmiany codziennych nawyków (np. diety), które sprzyjają chorobom metabolicznym. Trzeba też zaznaczyć, że zaburzenia snu są dla organizmu sytuacją stresową, która u pracowników zmianowych jest powtarzalna, stres zaś skutkuje nasileniem stanu zapalnego w ciele i zmianą gospodarki hormonalnej. Jednym z istotnych, a wciąż jeszcze pomijanych czynników, który zwiększa ryzyko zdrowotne pracowników zmianowych jest zaburzenie równowagi mikrobioty jelitowej zwane dysbiozą. Przyjrzyjmy się temu, jak do niej dochodzi.

Przeczytaj także: Dieta wegańska a mikrobiota jelitowa

Mikrobiota a rytm dobowy

Bakterie zasiedlające przewód pokarmowy również mają swój rytm dobowy, a ich skład i liczebność zmienia się w ciągu doby. Rytm ten jest ściśle powiązany z rytmem dobowym ich gospodarza – człowieka i w dużej mierze zależy od ilości i jakości snu oraz od pór posiłków.

Mikrobiota jest środowiskiem wrażliwym i zmiany w jej składzie można zaobserwować już po 1-2 nocach deprywacji snu. Co to dla Ciebie oznacza? Nawet, jeśli nie pracujesz w godzinach nocnych, ale masz problemy z bezsennością, to możesz doświadczać podobnych, negatywnych skutków zdrowotnych, co pracownicy zmianowi.

W próbkach kału osób, które pracują w nietypowych godzinach obserwuje się wzrost liczebności bakterii z typu FirmicutesActinobacteria oraz spadek typu Bacteroidetes. Co ciekawe zmiany te są podobne do zaburzeń mikrobioty występujących u osób doświadczających zespołu metabolicznego czy otyłości, co pokazuje, że dysbioza gra istotną rolę w rozwoju zagrożeń zdrowotnych wynikających z pracy zmianowej. Jednym z najwrażliwszych markerów mikrobioty pracowników zmianowych jest liczebność bakterii Faecalibacterium, która zdecydowanie spada, gdy zaburzony zostaje rytm dobowy.

Niektóre zawody, szczególnie te o charakterze medycznym (pielęgniarki, lekarze) są szczególnie narażone na niebezpieczne zmiany mikrobioty, ze względu na przebywanie w środowisku szpitalnym. Mowa tu przede wszystkim o możliwości zakażenia groźnym patogenem Clostridium difficile. Infekcja tą bakterią bywa niezwykle oporna na leczenie, sprzyja przewlekłym biegunkom, a u osób starszych i z obniżoną odpornością zwiększa ryzyko śmierci.

Jakie procesy związane ze zmianą rytmu dobowego wpływają na zaburzenie równowagi jelitowej i rozwój dysbiozy?

Stres fizyczny i psychologiczny = stan zapalny

Deprywacja snu to stres dla całego ciała, ciągła deprywacja snu to stres o bardzo dużym nasileniu. Stres, nie tylko ten odczuwany, jako napięcie psychiczne, ale przede wszystkim stres o charakterze fizjologicznym. Odpowiada on za rozwój stanu zapalnego w całym ciele, który wiąże się ze zwiększonym wydzielaniem cytokin zapalnych sprzyjających dysbiozie. Sama dysbioza zaś wtórnie, dodatkowo nasila stan zapalny, co wynika z wydzielania toksycznych metabolitów bakteryjnych (np. LPS) do krwioobiegu.

Zaburzenie gospodarki hormonalnej

Praca zmianowa wiąże się z szeregiem zmian w obrębie gospodarki hormonalnej. Do najważniejszych z nich należą wzrost stężenia kortyzolu i rezystyny. Kortyzol nazywany jest hormonem stresu przewlekłego, zaś rezystynie przypisuje się znaczenie w zwiększaniu ryzyka cukrzycy typu 2. Takie zmiany hormonalne prowadzą do insulinooporności, która jest „przedsionkiem” cukrzycy i uszkadzają mikrobiotę. Sama insulinooporność to także kolejny czynnik nasilający stan zapalny. Dodatkowo może ona sprzyjać zwiększaniu się masy ciała, a podwyższony kortyzol przyczynia się do rozwoju nadciśnienia. Podejrzewa się, że związek między insulinoopornością a mikrobiotą wynika także ze zmniejszonej produkcji melatoniny u pracowników zmianowych. Zaburzenie równowagi hormonalnej w całym ciele nasila dysbiozę i wprawia w ruch błędne koło skutków zdrowotnych zmienionego rytmu dobowego. Insulinooporność wywołuje dysbiozę, a dysbioza nasila insulinooporność. Warto przy tym podkreślić, że takich skutków mogą doświadczać nie tylko osoby pracujące w nietypowych godzinach, ale także wszyscy, który po prostu śpią zbyt krótko lub nieefektywnie.

Zmiana nawyków żywieniowych

Praca zmianowa to nie tylko wysoki poziomem stresu, ale także pośpiech i zmieniony rytm posiłków. Badania pokazały, że praca w nietypowych godzinach zazwyczaj wiąże się ze spadkiem spożycia błonnika pokarmowego, składnika występującego w warzywach, owocach i nieoczyszczonych zbożach, który jest niezwykle istotny dla zdrowej mikrobioty jelitowej. Błonnik pokarmowy jest prebiotykiem, stanowi pożywkę dla mikrobioty, to jej „jedzenie”. Mała ilość błonnika w diecie prowadzi do zaburzenia w liczebności bakterii jelitowych i mniejszej ilości SCFA – krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. SCFA regulują prawidłową pracę jelit i mają silne działanie przeciwzapalne.

Praca zmianowa sprzyja kompromisom żywieniowym i skutkuje częstszym spożyciem żywności wysokoprzetworzonej, o dużej gęstości kalorycznej (ilość kcal na jednostkę masy – to, co ma dużą gęstość kaloryczną ma dużo kalorii w małej objętości), wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Mikrobiota przewodu pokarmowego jest zaś bezpośrednio zależna od tego, co zjadasz, dlatego każda zmiana w diecie będzie się wiązała ze zmianą w składzie mikrobioty.

Zmiany w diecie i mikrobiocie nie pozostają bez wpływu na masę ciała. W ciągu pierwszego roku pracy zmianowej większość osób doświadcza wzrostu współczynnika BMI, który w prosty sposób pozwala ocenić masę ciała pod kątem występowania nadwagi lub otyłości. Dysbioza sprzyja tyciu z wielu powodów, ale do najważniejszych należą:

  • uczestniczenie w rozwoju insulinooporności,
  • zwiększanie przyswajania energii (kalorii) z żywności,
  • nasilanie odczuwania głodu, zmniejszanie sytości.

Ostatni punkt zwraca szczególną uwagę. Problemy z utrzymywaniem prawidłowej masy ciała u pracowników zmianowych wynikają ze zmian w stężeniach hormonów regulujących głód i sytość. Mowa o grelinie (zwiększa apetyt) i leptynie (zmniejsza apetyt, reguluje odkładanie tkanki tłuszczowej), których wydzielanie jest bardzo mocno związane z zegarem biologicznym. W nocy silnie rośnie poziom greliny, czemu towarzyszy jednocześnie niski poziom leptyny. Pracując w standardowym godzinach ten czas zazwyczaj przesypiasz. Jednak osoby, które pracują w nocy będą wtedy odczuwały bardzo silny apetyt, co skutkuje podjadaniem i, w perspektywie czasu, tyciem. Nocne posiłki są także niekorzystne dla mikrobioty, dlatego, że zakłócają naturalny system „sprzątający” jelita, tzw. kompleks mioelektryczny, co pogłębia dysbiozę. Podobny efekt następuje u osób doświadczających bezsenności.

Zaobserwowano też, że u pracowników zmianowych zdecydowanie częściej występuje zespół jelita drażliwego, zaparcia, biegunki i bóle brzucha, co może wiązać się z dysbiozą oraz zmianami nawyków żywieniowych.

Biorąc pod uwagę różne zmiany w funkcjonowaniu organizmu, które zachodzą, gdy zaburzony jest rytm dobowy okazuje się, że ryzyko chorób układu krążenia jest nawet o 40% wyższe u pracowników zmianowych niż wśród osób pracujących w konwencjonalnych godzinach.

Probiotyki a praca zmianowa

Choć zmiany w mikrobiocie jelitowej zachodzą niezwykle szybko to pocieszający jest fakt, że powrót do równowagi jelitowej można wspomagać przy pomocy celowanej suplementacji probiotykami.

Pozytywny wpływ probiotyków na łagodzenie chorób o charakterze cywilizacyjnym, takich jak zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2 czy otyłość został bez wątpliwości potwierdzony w wielu badaniach klinicznych na całym świecie. Te schorzenia są najpoważniejszymi skutkami trwającej przez wiele lat zmiany rytmu dobowego. Badacze poszli dalej i sprawdzili, czy suplementacja probiotykami może być pomocna w przywracaniu równowagi mikrobiotycznej u pracowników zmianowych.

Wykazano między innymi, że szczepy probiotyczne Lactobacillus acidophilus DDS-1Bifidobacterium Aanimalis spp. lactis UABla-12 mogą u takich osób wspomagać układ odpornościowy. W innym badaniu stwierdzono, że podawanie probiotyków zmniejsza nasilenie stanu zapalnego, zmniejsza wskaźniki stresu, a także poprawia jakość snu. Badania obejmujące marynarzy wskazują, że stosowanie suplementacji probiotyków w okresach nasilonej deprywacji snu pozwala utrzymać eubiozę – równowagę jelitową. Jednak, gdy dojdzie do rozwoju dysbiozy odpowiednie dobrane szczepy bakterii pozwalają na powrót do eubiozy (równowagi) w ciągu około dwóch tygodni.

Dla pracowników zmianowych, którzy doświadczają specyficznych zmian w mikrobiocie jelitowej i licznych, negatywnych konsekwencji systemu pracy dla zdrowia szczególnie korzystna może okazać się celowana suplementacja probiotykami. Ten rodzaj przywracania równowagi jelitowej celuje w konkretne zaburzenia mikrobioty. Celowany probiotyk powstaje na bazie mikrobiologicznej analizy próbki kału i pozwala na dobór szczepów, które będą najskuteczniejsze w przywracaniu eubiozy (równowagi mikrobioty) u konkretnej osoby.

Przeczytaj także: Czym są eubiotyki?

Ogromne znacznie dla poprawy stanu mikrobioty mają także możliwe do wprowadzenia zmiany nawyków żywieniowych. Uzupełnienie diety w pokarmy będące źródłem błonnika pokarmowego zwiększa ilość SCFA, których odpowiednie stężenie zmniejsza ryzyko zdrowotne pracy zmianowej i ułatwia kolonizację jelit wspierającymi gatunkami bakterii.

Celowana suplementacja probiotykami i zmiana diety są szczególnie ważne wtedy, gdy rezygnacja z pracy zmianowej czy częstych podróży ze zmianą stref czasowych jest niemożliwa. Dzięki nim można obniżyć ryzyko, jakie wynika z pracy w nietypowych godzinach.

Bibliografia:

  • Amy C Reynolds et al., The shift work and health research agenda: Considering changes in gut microbiota as a pathway linking shift work, sleep loss and circadian misalignment, and metabolic disease, Sleep Med Rev. 2017 Aug:34:3-9. doi: 10.1016/j.smrv.2016.06.009. Epub 2016 Jul 11.
  • Aroa Lopez-Santamarina et al., Effects of Unconventional Work and Shift Work on the Human Gut Microbiota and the Potential of Probiotics to Restore Dysbiosis, Nutrients. 2023 Jul 7;15(13):3070. doi: 10.3390/nu15133070.
  • Faraz Bishehsari et al., Circadian rhythms and the gut microbiota: from the metabolic syndrome to cancer, Nat Rev Endocrinol. 2020 Dec;16(12):731-739. doi: 10.1038/s41574-020-00427-4. Epub 2020 Oct 26
  • Qing Li et al., Chronic Jet Lag Exacerbates Jejunal and Colonic Microenvironment in Mice, Front Cell Infect Microbiol. 2021 Jun 1:11:648175. doi: 10.3389/fcimb.2021.648175. eCollection 2021.
  • Yuanyuan Li et al., The Role of Microbiome in Insomnia, Circadian Disturbance and Depression, Front Psychiatry. 2018 Dec 5:9:669. doi: 10.3389/fpsyt.2018.00669. eCollection 2018.

Przewlekłe problemy trawienne?

Zbadaj mikrobiom i odzyskaj równowagę dzięki personalizowanej suplementacji

Sprawdź naszą metodę
Sprawdź naszą metodę
Barbara Dąbrowska-Górska

O autorze

Barbara Dąbrowska-Górska

Jestem dietetyczką i twórczynią Pozytywnej Dietetyki, która pokazuje, że możesz zmienić dietę bez wywracania codziennego życia do góry nogami. Stawiam na edukację żywieniową i dietetykę opartą na dowodach. W Instytucie Mikrobiomiki odpowiadam za pełne wiedzy artykuły o mikrobicie, w których prostym, zrozumiałym językiem wyjaśniam, jak ważna jest równowaga jelitowa – eubioza.
|
04/12/2023

Podobał Ci się artykuł?

Poznaj precyzyjną metodę
zwalczania dysbiozy jelitowej

Analiza + diagnoza

Możesz zamówić samą analizę, aby nasz specjalista sprawdził, czy nasza kuracja jest odpowiednia dla Twojego stanu zdrowia

banner

Przeczytaj także

Jelita na keto, czyli jak dieta ketogeniczna zmienia mikrobiotę

Dieta ketogeniczna wpływa na zmniejszenie liczebności i różnorodności bakterii jelitowych. Sprawdź, jakie zmiany w mikrobiocie zachodzą na diecie keto.

Barbara Dąbrowska-Górska

Co po zakończeniu planu probiotycznego? Jak utrzymać eubiozę?

Jak na co dzień dbać o mikrobiotę? Skuteczne sposoby

Barbara Dąbrowska-Górska

Dieta w zespole jelita drażliwego. Co jeść przy IBS?

Zespół jelita drażliwego (IBS) to przewlekłe zaburzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Choć IBS nie jest chorobą zagrażającą życiu, może znacząco wpływać…

Adam Drzewiecki

Dieta w SIBO – jakie produkty wolno, a jakich nie powinien jeść chory

SIBO, czyli rozrost bakteryjny jelita cienkiego (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth), to schorzenie, które dotyka coraz większą liczbę osób na świecie. Pacjenci z SIBO doświadczają nieprzyjemnych…

Adam Drzewiecki

Dieta FODMAP – dieta zalecana w zespole jelita drażliwego

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób boryka się z różnego rodzaju problemami układu pokarmowego, a jednym z najczęstszych tego typu schorzeń jest zespół jelita drażliwego. Ta…

Adam Drzewiecki

Jak mikrobiota jelitowa wpływa na proces starzenia? Zmiany mikrobioty z wiekiem

Mikrobiota jelitowa zmienia się z wiekiem. Probiotykoterapia może zatrzymać negatywne zmiany w mikrobiocie i ograniczyć progres starzenia się.

Barbara Dąbrowska-Górska

Wpływ diety na mikrobiotę – dieta korzystna dla zdrowia jelit

Mikrobiota jelitowa, czyli zbiór mikroorganizmów zamieszkujących nasze jelita, odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia człowieka. Temat wpływu diety na mikrobiotę jest obiektem licznych badań naukowych. Potwierdzają…

Adam Drzewiecki

Mikrobiota i probiotyki a osiągnięcia sportowe

Mikrobiota w równowadze tzw. eubioza wspiera osiągnięcia sportowe. Dzięki odpowiednio dobranych probiotykom możesz poprawić swoje wyniki w sporcie.

Barbara Dąbrowska-Górska

Jak zamienniki cukru wpływają na mikrobiom? Słodziki i glukoza a mikrobiota

Substytuty cukru cieszą się rosnącą popularnością, choć jednocześnie nieustannie trwa medialny spór między ich zwolennikami i przeciwnikami. Szacuje się, że do 2028 roku, w Stanach Zjednoczonych…

Barbara Dąbrowska-Górska

Jak sport wpływa na mikroflorę bakteryjną jelit?

„Jelita nam kibicują, jeśli o nie dbamy!”. Jak sport wpływa na mikroflorę bakteryjną jelit, mówi Klaudia Czajczyńska, biegająca dietetyczka

Ewa Bukowiecka-Janik