Dieta wegańska a mikrobiota jelitowa i zdrowie człowieka

Barbara Dąbrowska-Górska

7 minut

Każda zmiana diety wpływa na równowagę mikrobioty jelitowej. Podobnie jest w przypadku diety wegańskiej, która modyfikuje skład i zróżnicowanie drobnoustrojów przewodu pokarmowego człowieka. Jakie są tego konsekwencje dla zdrowia?

Naukowe trudności

Zanim skupimy się na tym, jaki wpływ wywiera dieta wegańska na równowagę mikrobioty warto wyjaśnić, w jaki sposób prowadzone są badania, które wykazują takie zależności. Wiążą się z tym pewne trudności w ustalaniu wyników.

Wyobraź sobie, że twoją rolą jest sprawdzenie, w jaki sposób diety roślinne zmieniają mikrobiotę jelitową człowieka i w konsekwencji, jaki ma to wpływ na zdrowie. Po pierwsze potrzebujesz dłuższego niż kilku dniowy czy kilku tygodniowy czasu badania, by mieć możliwość oceniania zależności. Po drugie zaangażuj grupę osób, która już jest na diecie wegańskiej. Po trzecie zadbaj o punkt odniesienia do osób na diecie konwencjonalnej, z której produkty pochodzenia zwierzęcego nie zostały wykluczone. Możesz go uzyskać z wyników badań kolegów po fachu lub jednocześnie prowadzić badania na dwóch grupach osób.

Te grupy osób to twoje kohorty, a badanie, które przeprowadzisz będzie badaniem kohortowym prospektywnym (najczęściej stosowany rodzaj badania w tego typu zagadnieniach). Tak nazywa się w epidemiologii badanie obserwacyjne, w których nie dochodzi do konkretnej interwencji, bo uczestnicy badania nie zmieniają stylu życia czy diety, tylko kontynuują to, co dotychczas robili. Twoim zadaniem jest obserwować i w perspektywie czasu oceniać, jak dany czynnik, w tym przypadku dieta wegańska, zmienia mikrobiotę.

Z czym to się wiąże? Z całym szeregiem czynników zakłócających, które również mogą wpływać na skład czy ilość mikrobioty. Tymi czynnikami są np.:

  • upływający czas i zmieniający się wiek uczestników badania,
  • poziom stresu,
  • płeć i związane z nią zmiany fizjologiczne,
  • obciążenia zdrowotne,
  • czas stosowania diety wegańskiej w przeszłości,
  • miejsce zamieszkania i dostęp do produktów spożywczych,
  • stosowane leki itd.

Warto pamiętać o tym, że praktycznie niemożliwe jest całkowite oddzielenie wpływu tych czynników na wyniki badania. Jednak, mimo wszystko, naukowcom udało się wyciągnąć pewne wnioski i zaobserwować powtarzalne zmiany w mikrobiocie po przejściu na dietę wegańską.

Nie ma jednej diety wegańskiej!

Konieczne jest także zaznaczenie, że pisząc o diecie wegańskiej w dalszej części artykułu bierzemy pod uwagę dobrze zbilansowaną dietę roślinną z prawidłowo dobraną suplementacją (np. witaminy B12, która w żywności występuje wyłącznie w produktach zwierzęcych). Trzeba jednak jasno podkreślić, że dieta wegańska nie jest synonimem zdrowej diety.

Jak każda dieta eliminacyjna, tak również dieta wegańska stawia wyzwania i stwarza zagrożenia np.

  • niedostatecznym spożyciem białka,
  • niedoborem witaminy B12,
  • niedoborami żelaza i wapnia.

Z doświadczenia pracy w gabinecie dietetyczki wiem, że czasami przejście na dietę roślinną wiąże się z pogorszeniem jakości diety. Zdarzają się przypadki osób na diecie wegańskiej, których jadłospis obfituje w produkty zbożowe z białej mąki, słodycze i żywość wysokoprzetworzoną o niskiej wartości odżywczej. Taki sposób żywienia może być poważnym zagrożeniem zdrowotnym, jednak nie jest on tematu tego artykułu. W tym tekście bierzemy pod uwagę wpływ prawidłowo zaplanowanej diety wegańskiej na mikrobiotę ludzkiego przewodu pokarmowego.

Mikrobiota na diecie wegańskiej

W ludzkim przewodzie pokarmowym mikrobiotę tworzą nie tylko bakterie, ale również wirusy, grzyby czy archeony. Pośród bakterii wyróżnić można przede wszystkim te należące do typów:

  • Bacteroidetes,
  • Firmicutes,
  • Actinobacteria,
  • Proteobacteria,
  • Fusobacteria,
  • Verrucomicrobia.

Dwa pierwsze typy BacteroidetesFirmicutes zasiedlają jelita najliczniej i stanowią jej rdzeń.

Dieta wegańska promuje większe zróżnicowanie mikrobioty i wpływa na korzystne zmniejszenie stosunku Firmicutes do Bacteroidetes. Wśród bakterii typu Bacteroidetes szczególną uwagę zwracają należące do tej grupy bakterie z rodzaju Prevotella, których ilość jest wyraźnie wyższa w jelitach wegan. Dzieje się tak z powodu większego spożycia błonnika pokarmowego.

Błonnik pokarmowy to grupa związków pochodzenia roślinnego, która nie jest trawiona przez enzymy ludzkiego przewodu pokarmowego, ale mimo to pełni bardzo ważne funkcje, w tym między innymi tą regulująca równowagę mikrobioty.

Dieta wegańska zwiększa także liczebność bakterii z rodzaju:

  • Ruminococcus,
  • Roseburia,
  • Eubacterium,
  • Bifidobacterium,
  • Lactobacillus,
  • Akkermansia.

Bywa też i tak, że ze względu na indywidualne uwarunkowania zdrowotne (np. zespół jelita drażliwego, nieswoiste stany zapalne jelit) osoby na diecie wegańskiej nie mogą spożywać produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Wtedy zróżnicowanie i liczebność mikrobioty spadają. W takiej sytuacji warto wspomóc się wieloszczepowymi, celowanymi probiotykami.

Zmiany w mikrobiocie wśród osób na diecie wegańskiej wynikają nie tylko z oddziaływania błonnika pokarmowego. Wpływ mają także inne składniki żywności pochodzenia roślinnego, w tym białka roślinne czy zwiększona w porównaniu z dietą tradycyjną ilość jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (np. z orzechów), przy jednoczesnym mniejszym spożyciu tłuszcze ogółem.

Modyfikacja mikrobioty u wegan jest nie tylko ilościowa, ale przede wszystkim jakościowa, co przekłada się na konkretne korzyści zdrowotne.

  • Obniżeniu ulega pH w przewodzie pokarmowym, co zapobiega wzrostowi bakterii chorobotwórczych.
  • W jelitach powstaje mniej szkodliwych metabolitów bakteryjnych (np. LPS, TMAO), [k1] które przenikając do krwioobiegu nasilają stan zapalny w całym organizmie i zwiększają ryzyko chorób układu krążenia, chorób neurodegeneracyjnych, cukrzycy typu 2 i wielu innych schorzeń, których podłożem jest stan zapalny.
  • Zmniejsza się ryzyko rozwoju przewlekłych stanów zapalnych jelit.
  • Mikrobiota poprzez swoją aktywność oddziałuje także na ekspresję genów, którą można wytłumaczyć, jako aktywowanie lub wyciszanie konkretnych genów. Dzięki temu znacząco spada ryzyko wystąpienia większości chorób cywilizacyjnych. To niesamowite, że dieta może mieć wpływ na to, jak organizm przy pomocy mikrobioty interpretuje informacje z DNA.

Działanie postbiotyków i witaminy

Za korzystne zmiany w układzie pokarmowym wegan w dużej mierze odpowiadają także związki, które powstają w wyniku fermentacji błonnika pokarmowego przez mikrobiotę. Nazywa się je postbiotykami. Należą do nich przede wszystkim krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA):

  • octan,
  • propionian,
  • maślan.

SCFA, jak w najlepszej restauracji, odżywiają nabłonek jelitowy, wzmacniają barierę jelitową, regulują pracę jelit, pośrednio zmniejszają stan zapalny, hamują wzrost bakterii chorobotwórczych czy kontrolują funkcjonowanie bariery krew-mózg. Do innych efektów SCFA należą zwiększenie tempa przemiany materii i zapobieganie otyłości. Robi wrażenie!

Część bakterii jelitowych, których ilość zwiększa się na diecie wegańskiej ma także zdolność do produkowania witamin. Drobnoustroje wytwarzają witaminy K, B12, biotynę czy kwas foliowy. Wykazano, że synteza kwasu foliowego przez mikrobiotę jest większa u wegan niż u osób stosujących dietę konwencjonalną.

Polifenole roślinne a mikrobiom

Żywność roślinna (szczególnie warzywa i owoce) jest bogata w polifenole, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, wpływają na ekspresję genów zmniejszając ryzyko niektórych nowotworów, choroby niedokrwiennej serca czy chorób neurodegeneracyjnych.

Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że polifenole, których spożycie na diecie wegańskiej jest znacząco wyższe, zwiększają także liczebność bakterii z rodzaju BifidobacteriumLactobacillus. Drobnoustroje te dodatkowo wzmacniają przeciwzapalne właściwości polifenoli.

Co z dietą wegetariańską i fleksitarianizmem?

Wielu badaczy podkreśla, że zastosowanie diety wegetariańskiej skutkuje podobnymi zmianami w mikrobiocie. Jednak ten rodzaj żywienia, ze względu na duże zróżnicowanie, bada się jeszcze trudniej niż dietę wegańską. Dieta wegetariańska może, poza produktami roślinnymi, dopuszczać:

  • produkty mleczne, jajka i ryby (pescowegetarianizm),
  • produkty mleczne i jajka (laktoowowegetarianizm),
  • tylko jajka (owowegetarianizm),
  • tylko produkty mleczne (laktowegetarianizm).

Coraz więcej osób stosuje także tzw. fleksitarianizm, czyli elastyczny wegetarianizm, w którym raz na jakiś czas możliwe jest spożycie mięsa. Każda taka modyfikacja diety może w sposób specyficzny zmieniać mikrobiotę.

W badaniach zaznacza się jednak, że pozytywny wpływ produktów roślinnych na zróżnicowanie mikrobioty jelitowej ma miejsce nie tylko na diecie wegańskiej. Podobny efekt można uzyskać zwiększając spożycie warzyw, owoców, roślin strączkowych, pestek czy orzechów bez całkowitej rezygnacji z produktów odzwierzęcych. Taki efekt następuje między innymi u osób stosujących dietę śródziemnomorską i jest w zasięgu każdego, bez żywieniowej rewolucji.

Barbara Dąbrowska-Górska

Bibliografia:

  • Hercules Sakkas i inni, Nutritional Status and the Influence of the Vegan Diet on the Gut Microbiota and Human Health, Medicina (Kaunas). 2020 Feb 22;56(2):88. doi: 10.3390/medicina56020088.
  • Demir Djekic i inni, Effects of a Vegetarian Diet on Cardiometabolic Risk Factors, Gut Microbiota, and Plasma Metabolome in Subjects With Ischemic Heart Disease: A Randomized, Crossover Study, J Am Heart Assoc. 2020 Sep 15;9(18):e016518. doi: 10.1161/JAHA.120.016518. Epub 2020 Sep 6.
  • Ashley Beam i inni, Effect of Diet and Dietary Components on the Composition of the Gut Microbiota, Nutrients. 2021 Aug 15;13(8):2795. doi: 10.3390/nu13082795.
  • Iris Trefflich, Is a vegan or a vegetarian diet associated with the microbiota composition in the gut? Results of a new cross-sectional study and systematic review, Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(17):2990-3004. doi: 10.1080/10408398.2019.1676697. Epub 2019 Oct 21.
  • Aleksandra Tomova i inni, The Effects of Vegetarian and Vegan Diets on Gut Microbiota, Front Nutr. 2019 Apr 17;6:47. doi: 10.3389/fnut.2019.00047. eCollection 2019.
  • Christopher L Gentile, Tiffany L Weir, The gut microbiota at the intersection of diet and human health, Science. 2018 Nov 16;362(6416):776-780. doi: 10.1126/science.aau5812.
  • Emily A Losno, Vegan Diet and the Gut Microbiota Composition in Healthy Adults, Nutrients. 2021 Jul 13;13(7):2402. doi: 10.3390/nu13072402.
Barbara Dąbrowska-Górska

O autorze

Barbara Dąbrowska-Górska

Jestem dietetykiem z wyższym wykształceniem oraz wieloletnim doświadczeniem w pracy z Pacjentem. Z mojej pomocy skorzystało już ponad 3000 tysiące osób, dlatego wiem, że konsekwentnie stosowana metoda małych kroków daje znacznie lepsze rezultaty niż modne diety cud. Układam programy żywieniowe odchudzające, w insulinooporności, niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto, zespole jelita drażliwego, chorobach układu krążenia, cukrzycy typu II i wielu innych sytuacjach.

|
13/04/2023

Podobał Ci się artykuł?

Poznaj precyzyjną metodę
zwalczania dysbiozy jelitowej

Analiza + diagnoza

Możesz zamówić samą analizę, aby nasz specjalista sprawdził, czy nasza kuracja jest odpowiednia dla Twojego stanu zdrowia