Lactobacillus paraplantarum

Marcin Dzioba

1 minuta

L. paraplantarum został po raz pierwszy wyizolowany z piwa oraz ludzkich odchodów. Ten gatunek bakterii jest blisko spokrewniony z L. plantarumL. pentosus. Na tyle blisko, że niemożliwe jest ich rozróżnienie za pomocą klasycznego sekwencjonowania 16S rRNA[1]. L. paraplantarum, podobnie jak jego genetyczni krewniacy, wykazuje się odpornością zarówno na kwaśne jak i zasadowe środowisko oraz wzrost zasolenia[2]. Wymienione gatunki wspólnie występują w fermentowanych produktach żywnościowych, nadając im charakterystyczny smak oraz chroniąc je przed rozwojem bakterii i grzybów patogennych[3]. L. paraplantarum zawdzięcza swoje właściwości dużej aktywności pozakomórkowej. Produkuje liczne enzymy, bakteriocyny i polimery, które wzbudzają zainteresowanie producentów żywności oraz producentów leków. Wytwarza m. in. naturalny polimer złożony z różnych cukrów, który badany jest jako środek uśmierzający ból o podłożu zapalnym[4]. Znane są również jego właściwości antyoksydacyjne oraz immunostymulujące[5]. Wraz z innymi laktobacillusami potrafi powstrzymać namnażanie się Staphylococcus aureus czy Eshcerichii Coli[6]. Naukowcy żywią nadzieję, że kiedyś bakterie te będą mogły zastąpić antybiotyki w leczeniu opornych infekcji[7]. Szczepy L. paraplantarum podobnie jak ich krewniacy z gatunku L. plantarum wykazują się zdolnością obniżania cholesterolu[8]. Ponadto w testach in vitro jeden ze szczepów tego gatunku zdołał powstrzymać wzrost Helicobacter pyroli[9].


Bibliografia:

[1] Siezen and van Hylckama Vlieg Microbial Genomic diversity and versatility of Lactobacillus plantarum, a natural metabolic engineer. Cell Factories 2011, 10(Suppl 1):S3

[2] Parente E, Ciocia F, Ricciardi A, Zotta T, Felis GE, Torriani S. Diversity of stress tolerance in Lactobacillus plantarum, Lactobacillus pentosus and Lactobacillus paraplantarum: A multivariate screening study. Int J Food Microbiol. 2010 Dec 15;144(2):270-9..

[3] Arasu MV, Al-Dhabi NA. In vitro antifungal, probiotic, and antioxidant functional properties of a novel Lactobacillus paraplantarum isolated from fermented dates in Saudi Arabia. J Sci Food Agric. 2017 Dec;97(15):5287-5295.

[4] Dinić M, Pecikoza U, Djokić J, et al. Exopolysaccharide Produced by Probiotic Strain Lactobacillus paraplantarum BGCG11 Reduces Inflammatory Hyperalgesia in Rats. Front Pharmacol. 2018;9:1. Published 2018 Jan 17. doi:10.3389/fphar.2018.00001

[5] Son SH, Yang SJ, Jeon HL, Yu HS, Lee NK, Park YS, Paik HD. Antioxidant and immunostimulatory effect of potential probiotic Lactobacillus paraplantarum SC61 isolated from Korean traditional fermented food, jangajji. Microb Pathog. 2018 Dec;125:486-492.

[6] Gaikwad GL, Gupta P, Wate SR. Bio-control of waterborne pathogens using Lactobacillus spp. Environ Monit Assess. 2012 Nov;184(11):6627-35.

[7] Jabbar Z, Mukhtar H, Tayyeb A, Manzoor A. Next-generation sequencing to elucidate adaptive stress response and plantaricin genes among Lactobacillus plantarum strains. Future Microbiol. 2020 Mar;15:333-348.

[8] Liu C, Liu Q, Jiang B. [Acid and bile tolerance and cholesterol reduction ability of Lactobacillus paraplantarum]. Wei Sheng Wu Xue Bao. 2009 Sep;49(9):1176-9. Chinese. PMID: 20030055.

[9] Ki MR, Ghim SY, Hong IH, Park JK, Hong KS, Ji AR, Jeong KS. In vitro inhibition of Helicobacter pylori growth and of adherence of cagA-positive strains to gastric epithelial cells by Lactobacillus paraplantarum KNUC25 isolated from kimchi. J Med Food. 2010 Jun;13(3):629-34.

Więcej informacji na temat poszczegółnych bakterii znajdziesz w artykułach:

Avatar

O autorze

Marcin Dzioba

|
28/04/2023

Podobał Ci się artykuł?

Poznaj precyzyjną metodę
zwalczania dysbiozy jelitowej

Analiza + diagnoza

Możesz zamówić samą analizę, aby nasz specjalista sprawdził, czy nasza kuracja jest odpowiednia dla Twojego stanu zdrowia