Staphylococcus aureus – gronkowiec złocisty

Gronkowiec złocisty – budzi niepokój u wielu pacjentów, szczególnie tych przebywających chwilowo lub przewlekle w placówkach ochrony zdrowia.

Choć łacińska nazwa tego patogenu może nie być szeroko znana, to jego polskie tłumaczenie – gronkowiec złocisty – budzi niepokój u wielu pacjentów, szczególnie tych przebywających chwilowo lub przewlekle w placówkach ochrony zdrowia. Szacuje się, że bezobjawowymi nosicielami tej powszechnie występującej w naturze bakterii jest pomiędzy 10 a 20 % społeczeństwa, natomiast aż niemal 90 % z nas było lub będzie tak zwanym nosicielem przejściowym (okresowym). Należy podkreślić, że gronkowce, w tym gronkowiec złocisty, są naturalnym elementem zarówno mikrobiomu skóry, jak i układu pokarmowego. Z drugiej jednak strony może on być przyczyną różnych chorób, w tym dysfunkcji układu moczowo-płciowego, oddechowego, pokarmowego, nerwowego oraz skóry. Wiele zaburzeń wywołanych przez gronkowca złocistego, takich jak zapalenie mieszków włosowych, liszajec, czy czyraki, ma charakter samoograniczający i często wystarcza stosunkowo prosta interwencja lekarska, obejmująca zastosowanie maści lub kremu z antybiotykiem. Czasami jednak zakażenie może posuwać się dalej, atakując inne narządy, takie jak serce, kości bądź płuca. W szczególnie trudnych przypadkach może dojść również do sepsy, która stanowi potencjalne zagrożenie życia. Wyjątkowo alarmujące może być ewentualne zakażenie oporną na metycylinę wersją gronkowca złocistego, nazywaną w skrócie MRSA (ang. methicyllin-resistant Staphylococcus aureus). Pomimo że przebieg choroby nie różni się istotnie zarówno w przypadku szczepu wrażliwego, jak i opornego, to sama terapia MRSA jest zdecydowanie trudniejsza i wymaga zastosowania innych, specjalnie dobranych, leków.

Dla większości społeczeństwa gronkowiec złocisty nie stanowi na co dzień istotnego zagrożenia, jednak niektórzy z nas są bardziej narażeni na negatywne skutki zakażenia. Są to przede wszystkim osoby z osłabionym organizmem. Może to wynikać tak z przyczyn zupełnie naturalnych (bardzo młody lub zaawansowany wiek), jak i związanych z interwencją medyczną (zabiegi, operacje), a także z niezdrowym tryb życia (nieprawidłowe odżywianie, alkohol w wysokich dawkach, czy narkotyki). Analizy danych epidemiologicznych wskazują, że w przypadku zakażeń pozaszpitalnych, najczęstszymi przyczynami szerzenia się gronkowca złocistego są kontakty skórne z nosicielami oraz z zanieczyszczonymi przedmiotami, takimi jak środki higieny osobistej, zabawki, czy sprzęt sportowy. Istnieje także możliwość zakażenia drogą kropelkową poprzez kontakt z wydzielinami z nosa lub płuc nosiciela. Choć, jak już wspomniano, zakażenie gronkowcem najczęściej dotyka osoby z obniżoną odpornością, to jednocześnie obserwuje się wzrost przypadków MRSA u zdrowych sportowców, wynikający w dużej mierze z niewystarczająco restrykcyjnego podejścia do kwestii związanych z higieną oraz dużego narażenia na bliski kontakt z wieloma ludźmi.  

Jednocześnie znaczenie bakterii S. aureus dla mikrobioty jelita wciąż nie jest dogłębnie poznane. Choć z pewnością nie jest bakterią pożądaną dla układu trawiennego, to w ograniczonej liczbie nie powinien stanowić dla zdrowego organizmu istotnego wyzwania. Pojawiają się jednakże coraz liczniejsze doniesienia o możliwej migracji gronkowca złocistego z jelit do innych obszarów ciała człowieka. W przypadku przerostu bakterii S. aureus może wystąpić gronkowcowe zatrucie pokarmowe. Powiązane jest ono z egzotoksynami gronkowcowymi, które mają ogromny wpływ na układ trawienny. Mogą być one toksyczne wobec komórek przewodu pokarmowego, prowadząc do zapalenia żołądka i jelit, a także silnych wymiotów. Na szczęście najnowsze doniesienia wskazują, że zmiany w mikrobiomie jelitowym spowodowane przez dysbiozę związaną z kolonizacją przewodu pokarmowego przez S. aureus można odwrócić i zapobiec ich negatywnym skutkom poprzez stosowanie odpowiednio dobranych probiotyków. Na przykład preparaty zawierające Bacillus subtilis są w stanie znacząco ograniczyć przerost gronkowca.

Przewlekłe problemy trawienne?

Zbadaj mikrobiom i odzyskaj równowagę dzięki personalizowanej suplementacji

Sprawdź naszą metodę
Sprawdź naszą metodę
Daniel Ziental

O autorze

Daniel Ziental

Jestem doktorem farmacji. W swojej pracy naukowej skupiam się na poszukiwaniu nowych związków aktywnych przeciw grzybom i bakteriom, ze szczególnym uwzględnieniem patogenów wielolekoopornych. Specjalizuję się w badaniach nad rozwojem przeciwdrobnoustrojowej terapii foto- i sonodynamicznej.
|
28/08/2024

Podobał Ci się artykuł?

Poznaj precyzyjną metodę
zwalczania dysbiozy jelitowej

Analiza + diagnoza

Możesz zamówić samą analizę, aby nasz specjalista sprawdził, czy nasza kuracja jest odpowiednia dla Twojego stanu zdrowia

banner

Przeczytaj także

Staphylococcus saprophyticus

Głównym źródłem oraz rezerwuarem S. saprophyticus jest przewód pokarmowy, a najczęstszym miejscem kolonizacji – odbyt.

Daniel Ziental

Mikrobiom – jak codziennie dbać o jelita?

Mikrobiota jelitowa odzwierciedla styl życia danej osoby. Zobacz, w jaki sposób zadbać o swoje bakterie jelitowe – co im służy, a co szkodzi.

Paulina Kitlas