Podobał Ci się artykuł?
Ogólna liczba grzybów
W prawidłowej mikrobiocie jelit obecne są różne gatunki grzybów. Dominują te należące do rzędów Candida, Saccharomyces, and Cladosporium. Badania wskazują, iż wzrost występowania Candida spp w mikrobiocie jelit koreluje ze spadkiem zróżnicowania bakteryjnego i ma związek z rozwojem chorób postępujących wraz z urbanizacją życia, takich jak otyłość czy IBD. Ponadto dane z laboratoriów na całym świecie wskazują na podwyższony poziom Candida Spp. u pacjentów ze zdiagnozowanym GVHD, infekcją C. difficile, chorobami wątroby, astmą, schizofrenią i COVID-19. Udział Candida Spp. w rozwoju tych chorób nie jest do końca wyjaśniony. Jedynym potwierdzonym mechanizmem jest stymulowana przez Candida albicans odpowiedź komórek układu odpornościowego Th-17, które biorą udział w powstawaniu stanu zapalnego w reakcji na obecność drobnoustrojów. W konsekwencji zaburzona zostaje równowaga jelitowa i obserwujemy zaostrzenia wymienionych chorób. Innym czynnikiem mającym wpływ na wzrost Candida Spp. jest sposób odżywiania. Dieta wegetariańska, bogata w węglowodany, powoduje wzrost Candida Spp., natomiast dieta bogatobiałkowa wiąże się z niższą zwartością gatunków tego grzyba w jelitach. Zaburzenia równowagi jelitowej z przerostem Candida Spp. obserwuje się ponadto w wyniku długotrwałej antybiotykoterapii. Do przerostu drożdżaków może dojść również pod wpływem czynników genetycznych. Dowiedziono, że mutacje dwóch białek: Dectin-1 oraz CARD9 upośledzają zdolność układu immunologicznego do kontrolowania grzybów w organizmie.
Poznaj precyzyjną metodę
zwalczania dysbiozy jelitowej
Analiza + diagnoza
Możesz zamówić samą analizę, aby nasz specjalista sprawdził, czy nasza kuracja jest odpowiednia dla Twojego stanu zdrowia
